Uw winkelwagentje is leeg

Wat is Karité boter?

Karitéboter is uitermate geschikt voor de droge huid en kan gebruikt worden om ruwe plekjes weer zacht te maken zoals de ellebogen, knieën, handen en voeten. 

Maar waar komt karité boter nu vandaan? Wat doet het nu echt voor uw lichaam/huid? De karité boter van is afkomstig van de Afrikaanse karitéboom, ook wel boterboom genoemd. Deze boom behoort tot de natuurlijke vegetatie van de savannegebieden en de droge bossen van de zuidelijke Sahel. Dit is een gebied die zich uitstrekt over 5.000 kilometer, van Senegal tot in Ethiopië en Oeganda. Deze boom wordt nergens ter wereld gekweekt, puur om het feit dat de eerste vruchten pas na 15 jaar komen.

Aan de karitéboom hangen groenbruine besachtige vruchten met een lengte van een paar centimeter. De kern van deze vrucht is de kariténoot en bestaat voor de helft uit vet. Daarom wordt deze boom ook vaak de boterboom genoemd. De letterlijke betekenis van de Latijnse benaming Butyrospermum parkii is ‘boterzaad’ en parkii staat voor de Schotse ontdekkingsreiziger Mungo Park die de eerste botanische kenmerken en de toepassing van karité beschreef.

De karitéboom is qua symboliek sterk verweven met alle facetten van het dagelijks leven. Zo worden, in de gebieden waar deze boom van nature groeit, pasgeborenen ingesmeerd met karitéboter en werden de West-Afrikaanse koningen begraven in uitgeholde karitéboomstammen. Ook worden er kariténoten in de grond gestopt op plekken waar nieuwe dorpen gesticht worden en hielden pasgetrouwde stellen een takje van de boom in hun hand als ze hun huis voor de eerste keer betraden, deze boom staat namelijk ook symbool voor voorspoed en vruchtbaarheid.

De wortels, schors en bladeren worden gebruikt in traditionele medicijnen. Van het hout worden stampers en vijzels gemaakt, het zoete vruchtvlees wordt gegeten. De boter die gewonnen wordt uit de vruchtkern (door middel van wassen, drogen, hakken, branden, malen en koken) wordt verwerkt in zeep en kan zelfs dienen als brandstof voor lampen. Ook wordt het gebruikt als plantaardig vet, voor traditionele voedingsmiddelen maar ook bij de productie van chocola. Maar door het extreem hoge gehalte aan onverzeepbare bestanddelen staat karitéboter vooral bekend om de voedende en herstellende werking voor huid en haar.

Karitéboter is rijk aan vitaminen (A, D, E en F), zorgt voor een betere elasticiteit van de huid, hydrateert de hogere lagen van de huid en beschermt tegen wind, kou en zon. Het hoge lipidengehalte in sheaboter zorgt ervoor dat de huid soepel gehouden wordt en vochtverlies wordt voorkomen. De boter smelt bij lichaamstemperatuur, brengt de droge huid tot rust en zorgt ervoor dat ze direct comfortabel aanvoelt. Ook wordt het gebruikt in traditionele geneesmiddelen omdat het zou helpen bij gewrichtspijnen, zwangerschapsstriemen, genezing van kleine wondjes, bij verstuikingen en zelfs als basis voor lustopwekkende crèmes…