Uw winkelwagentje is leeg

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /data/sites/web/refillcreatorcom/subsites/silencio.refillcreator.com/includes/menu.inc).

Wat is Arganolie ?

Argan olie is afkomstig van de vruchten (of eigenlijk de noten die daar in zitten) van de Argan boom (Argania spinosa). Gek genoeg groeien argan bomen alleen in een bepaald gedeelte van Marokko, namelijk in het zuidwesten. Het produceren van argan olie is een echte vrouwentaak. Van juni tot september is het oogst tijd, de argan vruchten zijn dan onder de bomen te vinden.
 

. De arganboom bestaat al eeuwen er word zelfs beweerd dat het een van de oudste boom soorten ter wereld is. Het is een sterke boom die goed tegen de droogte kan, de wortels reiken soms wel tot 30 meter diep om zijn voedsel te vinden. Arganbomen kunnen gemiddeld wel 250 jaar oud worden en groeien vaak uit tot zo'n 10 tot 15 meter hoog en breed.

Wat de arganboom zo bijzonder maakt is dat deze niet overal groeit. Sterker nog deze groeit alleen in Marokko en alleen in het zuid-westelijke deel van Marokko. Het hout van de bomen heeft een hoge hardheid en is bijzonder sterk, hierdoor zijn de arganbomen in de loop der jaren veel gekapt en veel gebruikt door de lokale bevolking om mee te bouwen en te stoken.

Met als gevolg dat er steeds minder arganbomen zijn blijven bestaan. Vandaag de dag worden de bomen beschermd door Unesco en is de Marokkaanse regering en bevolking zich steeds meer bewust van de waarde van deze bijzondere boom.

 

 

Van één arganboom word zo'n 30 kilo vruchten geplukt, deze zijn goed voor ongeveer 2 á 3 liter arganolie.

Om de nootjes te kunnen persen. Moeten eerst 2 lagen schil verwijderd worden. De eerste laag is een zachte schil en is makkelijk te verwijderen. De tweede laag is een harde schil en moet gekraakt worden. Dit gebeurd machinaal maar vaak ook nog handmatig, vrouwen zitten uren achter elkaar met een hamer op een steen één voor één de noten te tikken. De nootjes die hierna over blijven zijn goed voor het persen om zo arganolie te krijgen.

Arganolie bevat veel anti-oxidanten, essentiële vetzuren, mineralen en vitamine E. Vitamine E beschermd onze huid tegen UV straling en vrije radicalen. Essentiële vetzuren voeden onze huid en houdt deze gezond. Door de combinatie van vitamine E en essentiële vetzuren zorgt arganolie dat de huid zacht en soepel blijft en rimpels verminderd.

Arganolie heeft van nature een ontstekingsremmende werking en wordt om deze reden veel gebruikt en verwerkt in crèmes tegen acne, eczeem en psoriasis.